دارو دادن به کودک
روش دارو دادن به کودک بیمار
17 فوریه, 2017
تعداد نوبت و طول مدت شیر دادن به نوزاد
تعداد نوبت و طول مدت شیر دادن به نوزاد
19 فوریه, 2017
فواید شیر دادن برای مادر

فواید شیر دادن برای مادر

تشخیص و علل کم بودن شیر مادر

اگر نوزاد در پایان شیردادن سیر شده باشد ۲ تا ۴ ساعت میخوابد و وزن اون هم به طور طبیعی اضافه میشود. اگر نوزادی پس از خوردن شیر از دو پستان به خواب رفت و پس از ۱ تا ۲ ساعت بیدار شد و وزن او هم زیاد نشد امکان دارد مقدار شیر مادر کم باشد. همچنین درصورتی که در هنگام شیرخوردن نوزاد از یک پستان از پستان دیگر ترشح نشد (پستان مادر رگ نکرد) ممکن است شیر مادر کم باشد.

تشخیص کم و ناکافی بودن شیر مادر

۱_اگر مقدار شیر مادر مختصری کم باشد تنها نشانه ی آن اضافه نشدن وزن نوزاد است.

۲_اگر حقیقتا شیر مادر کم باشد نوزاد وزن اضافه نمیکند و گریه های شدید ناشی از گرسنگی سر خواهد داد و به پستان مادر زیاد مک میزند همچنین موقعی که کودک به پستان گذاشته میشود چند مک میزند و پستان را رها میکند و دوباره گریه را شروع میکند یا نوزاد آنقدر مک میزند تا خسته شود و به خواب رود.

چنین نوزادانی در نتیجه ی مک زدن به پستان خالی هوا میبلعند و دچار دردهای شدید شکمی نیز میگردند. بلع زیاد هوا نیز خود موجب استفراغ میگردد. این کودکان دچار یبوست نیز هستند و وزن اضافه نمیکنند.

در مورد دردهای قولنجی و یبوست کودکان بیشتر بدانید.

۳_اگر شیر مادر واقعا کم باشد رنگ مدفوع شیرخوار سبز و دارای بلغم است. این کودکان پس از مدتی دچار علائم سوء تغذیه یعنی لاغری، از بین رفتن شادابی پوست و از دست دادن قدرت بدنی میگردند، بطوری که حتی برای ابراز گرسنگی هم نمیتوانند گریه کنند.

اگر نسبت به مقدار وکافی بودن شیر خود شک دارید باید آزمایش غذایی انحام دهید بدین ترتیب که نوزاد را در تمام روز و شب و قبل و بعد از هر نوبت شیردادن وزن نمایید.

با وزن کردن شیرخوار میتوانید به طور به طور تقریبی به ناکافی بودن شیر خود پی ببرید. زیرا نوزاد بعد از ۱۰ روز اول تولد مقدار ۱۵۰سانتیمتر مکعب شیر برای هرکیلوگرم وزن خود در ۲۴ ساعت احتیاج دارد تا بطور متوسط روزانه ۳۰ گرم وزن اضافه کند.

اگر کودک نصف این مقدار یعنی روزانه ۱۵ گرم وزن اضافه کند و علل دیگری مانند بیماری در کار نباشد دلیل کم بودن شیر مادر است.

مقدار و دفعات شیردهی به نوزاد را نیز بخوانید.

علل کم بودن شیر مادر :

۱_بی میلی مادر به شیردادن : یکی از علل شایع کم شدن شیر مادر و بالاخره قطع شیر مادر بی میلی مادر به شیر دادن است.

۲_تصورات غلط در مورد شیر مادر : بعضی از مادران اظهار دارند که “شیرمان مانند آب است” و به همین جهت تمایل ندارند که به کودک شیر بدهند. درست است که قسمت اول شیر بعضی از مادران آبکی است ولی قسمت آخر شیر که چربی زیادتری دارد غلیظ است.

اگر رژیم غذایی مادر کافی باشد در مجموع تمام شیر تولید شده دارای چربی در حد طبیعی خواهد بود.

عده ای دیگر تصور میکنند شیرشان سنگین و قوی است یا جیوه دارد. اگر مادری غذای طبیعی و معمولی مصرف کند شیر طبیعی خواهد داشت. بعضی از مادران به علت کارکردن در خارج از خانه و در نتیجه ی خستگی و نگرانی شیر کمی دارند و مادر تصور میکند که دیگر نمیتواند به کودک خود شیر بدهد و او را از شیر خود محروم میکند.

۳_تخلیه نکردن کامل پستان ها و علل دیگر: عواملی که سبب تخلیه نشدن کامل پستان ها میگردد عبارتند از : بزرگ شدن پستان ها ، زخم شدن نوک پستان ها و مواظبت نکردن از آنها ، نوک سینه فرو رفته ، نگه داشتن نوزاد به پستان به مدت طولانی ، فواصل زیاد و طولانی میان دفعات شیر دادن ، سستی و بی حالی نوزاد به صورتی که نتواند مک بزند و بالاخره دادن شیرخشک با بطری . همه این عوامل سبب میشود که نوزاد به پستان مک نزند و پستان ها کاملا تخلیه نشود.

نکاتی در رابطه با تشخیص و علل کم بودن شیر مادر :

–    مقدار شیر در ساعات مختلف روز تفاوت دارد صبح ها بیشتر از همه مواقع شیر در پستان مادر است و عصرها کمتر و اوایل شب کمترین مقدار شیر در پستان مادر وجود دارد.

–    تخلیه نکردن کامل پستان ها سبب کم شدن شیرمادر میگردد.

–    خستگی، نگرانی و هیجانات ناشی از محیط خارج یا داخل خانه سبب کاهش شیرمادر میگردد.

–    کشیدن سیگار ومصرف قرص های پیشگیری از حاملگی نیز در کم شدن شیر اثر دارد.

avatar