نرم جوش مسری
9 فروردین, 1396
اختلالات پوستی کودکان – خال
9 فروردین, 1396

سوختگی ادراری

کهنه بچه از نوع پارچ های یا پوشک، برای حفظ بهداشت و پاکی اتاق و منزل لازم است، ولی پوست لطیف نوزاد را از هوای آزاد و تابش آفتاب محروم می کند. محیط گرم و مرطوب داخل کهنه و پوشک، محیط مساعدی برای رشد و فعالیت باکتری ها به وجود می آورد. این باکتری ها، مواد شیمیایی موجود در ادرار را تجزیه و موادی مانند آمونیاک تولید می کنند که پوست را می سوزاند. پوست نوزاد در تماس با این ترکیبات، ملتهب و قرمز می شود. برای جلوگیری از این سوختگی، رعایت نکات زیر مفید است:

1) کهنه و پوشک خیس را زود عوض کنید.

2) هر بار که پوشک را عوض می کنید، پای نوزاد را با آب و صابون بچه بشویید و خوب آب بکشید، سپس با حوله یا پارچه نرم، به آرامی خشک کنید. از مصرف صابون های قوی و لیف کشیدن به پوست حساس نوزاد خودداری نمایید.

3) ناحیه سوخته را مدتی لخت بگذارید تا از هوای آزاد استفاده کند. در این مدت برای این که نوزاد فرش و رخت خواب را خیس نکند، در زیر او یک پلاستیک بیندازید. از سفت بستن کهنه و لاستیکی خودداری کنید و از لاستیکی تنگ فقط در مهمانی ها و بیرون از منزل استفاده کنید.

4) بین تعویض پوشک، نوزاد را مدتی باز بگذارید و هنگام خواب، گره کهنه را باز و کهنه را در زیر او پهن کنید. اگر هوا گرم و مساعد است، نوزاد را با پای باز در بالکن یا حیاط بخوابانید تا پای او از هوای آزاد لذت ببرد، ولی از قرار دادن او زیر تابش شدید و مستقیم آفتاب دوری نمایید.

5) این سوختگی نیازی به کرم و پماد پا ندارد، ولی اگر سوختگی شدید و پوست ملتهب و قرمز شده باشد، می توانید از یک پماد محافظ پوست، مثل پماد اکسید روی استفاده کنید. این پمادها پوست را از رطوبت و مواد تحریک کننده حفظ می نمایند. اگر برای درمان سوختگی زود اقدام نکنید، محل سوختگی زخم و عفونی می شود. استفاده از پمادهای سوختگی در موقع اسهال نیز برای پیش گیری از سوختگی مفید است. از پاشیدن پودر نشاسته ذرت به محل سوختگی باید خودداری کرد. ذرات نشاسته، رطوبت را جذب کرده و در لابه لای چین خوردگی ها جمع می شوند و به رشد قارچ کمک می کنند.

6) انتخاب کهنه پارچ های یا پوشک یک بار مصرف، موضوعی مربوط به راحتی مادر، بهداشت محیط زیست و حساسیت نوزاد است. اگر از کهنه استفاده می کنید، برای شستن آن از آب داغ استفاده کنید و آن را خوب آب بکشید. پس از آب کشیدن، کهنه را در یک سطل آب که به آن یک لیوان سرکه اضافه کرده اید، به مدت نیم ساعت خیس کنید؛ و پس از آب گیری بدون آب کشیدن، آن را روی بند پهن کنید.

7) برای درمان نوع دیگری از سوختگی که به سوختگی اسیدی معروف است، از حمام جوش شیرین استفاده می کنند. این سوختگی معمولاً پس از عفونت روده ای یا مصرف آنتی بیوتیک مشاهده می شود. در این ناراحتی ها، مدفوع نوزاد حالت اسیدی پیدا می کند. برای درمان سوختگی اسیدی، در یک لگن مقدار 2 لیتر آب و یک قاشق غذاخوری جوش شیرین بریزید و نوزاد را به مدت چند دقیقه در آن بنشانید.

درمان سوختگی ادراری گاهی ممکن است به ملاقات پزشک نیاز پیدا کند. عفونت به وسیله قارچ ها و مخمرها، نوعی جوش های قرمز، برجسته، زبر و چرکی تولید می کند که با روش های فوق درمان نمی شود. در این جوش ها گاهی عفونت باکتریایی نیز دیده می شود. برای درمان این سوختگی از پماد حاوی قارچ کش، ماده ضد باکتری یا کورتیزون استفاده می کنند. از مصرف این پمادها برای بیش از 7 روز پی در پی، بدون تجویز پزشک باید خودداری کرد. وجود این ناراحتی های پوستی را نباید مربوط به بی دقتی و عدم مراقبت مادر از نوزاد دانست. بعضی از نوزادان پوست حساسی دارند و علی رغم مواظبت های مادر و تعویض مرتب پوشک تا مدتی که نوزاد کهنه می پوشد، این ناراحتی ها نیز گاه و بی گاه پیدا می شوند.

avatar