اختلالات دهان و دندان – زخم دهان
29 مارس, 2017
آفتاب سوختگی کودکان
29 مارس, 2017

ظاهر زخم آفتی دهان
این نوع زخم‌ها مرکز خاکستری فرورفته و حاشیه برآمده و کم‌رنگ‌تر دارد ناحیه دور زخم ملتهب است.

علائم
کودک مبتلا به زخم‌های دهان ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
یک زخم یا مجموعه‌ای از زخم‌ها در داخل گونه‌ها یا لب‌ها یا در کناره زبان. هر زخم یک مرکز خاکستری با حاشیه کم‌رنگ‌تر سفید یا زرد دارد و پیرامون آن قرمز است.
– دردناکی دهان، که ممکن است باعث شود کودک از غذاخوردن و مسواک‌زدن اکراه داشته باشد.
۱ یا ۲ روز قبل از بروز زخم‌های آفتی، ممکن است غشاء دهان، داخل لب‌ها، یا زبان درد یا سوزش داشته باشد.
بیشتر زخم‌های دهان بدون هیچ‌گونه درمانی ظرف ۴ تا ۱۰ روز بهبود می‌یابند. زخم‌های دهان که کمتر از ۲ میلی‌متر قطر دارند به سرعت خوب می‌شوند؛ بهبودی زخم‌های بزرگ‌تر ممکن است بیشتر طول بکشد.

شیوه کمکی
ممکن است شست‌وشوی دهان با محلول رقیق جوش شیرین به تسکین دردناکی دهان کمک کند. برای تهیه این محلول، یک چهارم قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را در ۱۰۰ میلی لیتر آب گرم حل کنید. راه دیگری برای تسکین ناراحتی دهان، زدن پماد یا ژل بی‌حس کننده به زخم‌هاست (بدون نسخه پزشک قابل تهیه است). برای تسکین درد می‌توانید قطره یا شربت استامینوفن نیز به کودک بدهید.
از دادن غذاها یا نوشیدنی‌های اسیدی، چاشنی‌دار، داغ، یا شور به کودک‌تان خودداری کنید، زیرا برخورد این نوع غذاها با داخل دهان ممکن است زخم‌ها را تحریک کند. اگر جویدن غذا موجب درد دهان کودک می‌شود، به او غذاهای نرم یا آبکی بدهید. نوشیدن با نی ممکن است بهتر باشد زیرا از برخورد مایع به زخم‌ها جلوگیری می‌کند.

مراجعه به پزشک
اگر زخم‌ها خیلی موجب درد شود، ظرف ۱۰ روز خوب نشود، یا مکرراً عود کند، وقت معاینه پزشک بگیرید. اگر زخم در یک محل یکسان عود می‌کند، باید کودک خود را نزد دندان‌پزشک ببرید، چون این امکان وجود دارد که تیزی دندان موجب زخم می‌شود.
برای کمک به کاهش التهاب، تسکین درد، و تسریع بهبودی، پزشک ممکن است قرص مکیدنی هیدروکورتیزون (۱) (نوعی داروی کورتیکواستروئیدی) تجویز کند. این قرص‌ها را باید در دهان بر روی زخم بگذارید و صبر کنید تا به تدریج حل شود. به کودکان بالای ۱۲ سال ممکن است دهان‌شوی تتراسایکلین داده شود (این دارو نباید به کودکان خردسال‌تر داده شود زیرا موجب تغییر رنگ دندان‌های در حال بیرون آمدن می‌شود). هر دو این درمان‌ها باید سه یا چهار بار در روز تکرار شود تا وقتی که زخم‌ها از بین برود (معمولاً ظرف ۵ روز از بین می‌رود).
این درمان‌ها وقتی بیشترین تأثیر را خواهد داشت که به محض احساس دردناکی یا سوزش اولیه در دهان، آغاز شود.
اگر پزشک بر این اعتقاد باشد که زخم‌های دهان شما نشانه وجود یک بیماری است، ممکن است دستور آزمایش بدهد.
حمله‌های زخم آفتی دهان معمولاً کم رخ می‌دهد، جزئی و کوتاه مدت است، و کمتر موجب ناراحتی می‌شود. در بعضی از کودکان، این حمله‌ها زیاد رخ می‌دهد یا شدید است. چشم‌انداز این عارضه غیر قابل پیش‌بینی است، اما بیشتر کودکان به تدریج که بزرگ‌تر می‌شوند دیگر دچار آن نمی‌شوند.

avatar