نشانه های خواب نوزاد
30 مارس, 2017
برنامه مناسب خواب نوزاد
31 مارس, 2017

مراحل خواب در نوزادان

نوزادان به طور متوسط بیشتر طول شب و روز را در خواب سپری می کنند و هر چند ساعت یک بار برای شیرخوردن بیدار می شوند.

معمولاً برای پدران و مادران تازه کار بسیار مشکل است که بفهمند نوزادشان به چه میزان خواب نیاز دارد.

به طور متوسط نوزادان در حدود ۸ تا ۹ ساعت در روز و حدود ۸ ساعت در شب می خوابند. البته اکثر نوزادان در ابتدا نمی توانند در طول شب به طور پیوسته در حدود ۶ تا ۸ ساعت بخوابند و معمولاً تا سن ۳ ماهگی چندین بار در طول شب بیدار می شوند.

اغلب نوزادان هر ۳ تا ۴ ساعت برای شیر خوردن بیدار می شوند. اگر نوزاد شما خود برای شیر در طول شب بیدار نمی شود، لازم نیست که او را برای شیرخوردن بیدار کنید مگر آن که پزشک او به شما این را توصیه کرده باشد. البته تا هفته پنجم و ششم اجازه ندهید نوزادتان بیش از ۵ ساعت بدون شیر بخوابد.

کودکان و نوزادان نیز مانند بزرگ سالان مراحل مختلف خواب دارند و در هر مرحله عمق خواب آن ها نیز تغییر می کند. بسته به مرحله خواب، نوزادان می توانند در خواب دست و پا زده و در حرکت باشند و یا آرام و بدون حرکت در جای خود دراز بکشند.

الگوی خواب نوزاد از هنگامی که در شکم مادر است شروع به شکل گیری می کند. در حدود ۸ ماهگی، جنین شروع به خواب با حرکت یا خواب آرام می کند.

 

برای نوزادان دو نوع خواب وجود دارد:

خواب REM  یا حرکت سریع چشم ها:

این مرحله از خواب، خواب سبک است که در این مرحله نوزاد خواب نیز می بیند و چشم های او با سرعت به جلو و عقب حرکت می کنند. با این که نوزادان حدود ۱۶ ساعت در شبانه روز می خوابند، حدوداً نیمی از این زمان خواب Rem می باشند. کودکان بزرگ تر و بزرگ سالان بسیار کمتر از این زمان می خوابند و تنها چند ساعت را در خواب Rem سپری می کنند.

 

خواب غیر REM یا N Rem:

خواب غیر REM خود به چهار دسته تقسیم می شود.

مرحله اول: چرت زدن- چشم ها بر روی هم می افتند، ممکن است باز و بسته شوند.

مرحله دوم: خواب سبک- نوزاد دست و پایش را حرکت می دهد و ممکن است با صدا از جا پریده و تکان بخورد.

مرحله سوم: خواب سنگین- در این مرحله نوزاد آرام و بدون حرکت است.

مرحله چهارم: خواب بسیار سنگین- در این مرحله نوزاد کاملاً آرام و بدون حرکت است و حتی با سر و صدا نیز تکان نمی خورد.

 

نوزاد در هر بار خوابیدن ابتدا وارد مرحله اول و سپس مرحله ۲ و ۳ و ۴ می شود پس از آن به مرحله ۳ بازگشته و بعد مجدداً وارد مرحله ۲ شده و پس از آن وارد خواب Rem می گردد. این سیکل ممکن است چندین بار در طول خواب او رخ دهد. بعضی از نوزادان هنگامی که از مرحله خواب بسیار عمیق وارد خواب سبک می شوند ممکن است به طور کامل بیدار شده و در چند ماه اول برای شان مشکل باشد که دوباره به خواب برگردند. نوزادان معمولاً بلافاصله پس از بیدار شدن، بسیار هوشیار هستند و به اطراف نگاه کرده و متوجه پیرامون خود می باشند. در صورت شنیدن صدا به آن پاسخ نیز می دهند. اما بلافاصله پس از این زمان آرام ولی هوشیار، زمان گریه فرا می رسد که او دست و پای خود را به شدت تکان داده و شروع به گریه می کند. بنابراین اگر بلافاصله پس از بیدار شدن نوزاد به او شیر بدهید می توانید از وارد شدن او به فاز گریه جلوگیری کنید.

بعضی از بچه ها وقتی از مرحله خواب سبک (Rem) خارج می شوند نمی توانند خودشان دوباره به خواب برگردند. علتش اغلب این است که پدر و مادر به محض شنیدن صدای کودک به سمت او هجوم می برند و می خواهند در خواباندن مجددش مداخله کنند.

باید دانست که نوزادان هم، مانند بزرگ ترها، چرخه خواب مشخصی دارند که حدود چهل و پنج دقیقه طول می کشد. ابتدا خواب عمیق است، بعد از آن نوبت به خواب سطحی تر یا (Rem) می رسد که شخص در رؤیا می رود و سرانجام مرحله هشیاری فرا می رسد. بزرگ ترها متوجه این چرخه نمی شوند. بعضی وقت ها ما بزرگ ترها پس از آن که بیدار شدیم، بدون این که متوجه باشیم دوباره به خواب می رویم بعضی از بچه ها هم دقیقاً همین رفتار را می کنند. گاهی صدایی از دهانشان خارج می شود و بعد دوباره به خواب می روند.

avatar