طرز تهیه و مصرف شیر گاو برای نوزاد
استرلیزه کردن
حتی شیر استرلیزه شده را باید دوباره استرلیزه کنید. تنها شیر گاوی که نیاز به این کار ندارد شیری بنام S.T است که هم هموژنیزه است و هم استرلیزه.
این شیر گاو در شیشه و یا در بستههای کارتنی فروخته میشود و ماهها میتوان آن را نگهداری کرد. تاریخ مصرف (تا مدت معین) در روی بسته مشخص گردیده است.
برای استرلیزه کردن شیر باید آن را جوشاند اما توجه کنید وقتی شیر به جوش میآید درجه حرارت آن فقط 85 درجه است، در صورتی که میکروبها در حرارت 100 درجه از بین میروند. بنابراین در این حالت باید رویه شیر را بردارید و مجدداً آن را برای چند دقیقه بجوشانید. سپس روی آن را بپوشانید و در جای خشک نگهداری کنید و تا 24 ساعت مصرف کنید.
رقیق کردن شیر
تا قبل از 6 یا 8 ماهگی شیر خالص به کودک نمیدهند، بلکه آن را رقیق میکنند. رقیق کردن شیر بسیار ساده است. در ته شیشه شیر، 30 میلیلیتر آب میریزند سپس تا درجهای که لازم است شیر به آن اضافه میکنند.
شیرین کردن شیر
معمولاً شیر کودک را تا 5 درصد شیرین میکنند به این ترتیب که در 100 گرم مایع 5 گرم شکر اضافه میکنند.
آیا میتوان شیر را با عسل شیرین کرد؟
با عسل پاستوریزه بله، اما نه بهطور دائم، زیرا ممکن است عسل ایجاد اسهال کند (به همین دلیل برخی افراد به نوزادی که یبوست دارد عسل تجویز میکنند).
شیر رژیمی
از همه انواع شیر رژیمی میتوان استفاده کرد البته با تجویز پزشک. روش تهیه و اندازههای آنها در روی جعبه مشخص شده است.
وقت و مقدار شیر
ساعت نوشیدن شیر توسط کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، میتواند بسیار متغیر باشد زیرا هضم شیر مادر بسیار سریع است. در صورتی که شیر گاو، چه خشک و چه تازه دیر هضم است.
شیر مادر در مدت یک ساعت و نیم هضم میشود، در حالی که هضم شیر گاو سه ساعت طول میکشد. به همین دلیل برای تغذیه با شیر گاو باید برنامه دقیق پیشبینی کرد، و فاصله غذاها را بین 3 تا 3 ساعت و نیم در نظر گرفت. ولی در تغذیه با شیر مادر میتوانید هر وقت که کودک گرسنه است و اشتها به غذا دارد، از این شیر به او بدهید.
پیشنهاد میکنم مطلب همه چیز درمورد تغذیه نوزاد با شیر گاو را بخوانید.