بهداشت تغذیه با شیر خشک
بهداشت تغذیه با شیر خشک
۲۶ آبان, ۱۳۹۶
روش شیر دادن با بطری به نوزاد
روش شیر دادن با بطری به نوزاد
۲۷ آبان, ۱۳۹۶
روش های آماده کردن شیر خشک

روش های آماده کردن شیر خشک
آماده کردن شیرخشک در بطری
وسایل لازم:
– قوطی شیرخشک
– شیشه و سرشیشه
– چاقو
– کاغذ خشک‌کن

۱- آب کتری را برای آب کشیدن وسایل استریل شده بجوشانید. آسان‌ترین راه آن است که مایع استریل کننده را از داخل دستگاه استریل بیرون بریزید، سپس روی تمام وسایل داخل آن آب جوش بریزید. دستهای‌تان را بشویید، همه وسایل را خارج کنید، و روی کاغذ خشک‌کن بگذارید تا آبشان کشیده شود؛ فقط چاقو را خشک کنید.
۲- کتری را خالی کنید، آن را با آب تازه شیر لوله‌کشی سرد پر کنید و مجدداً بجوشانید. آب جوش را در بطری‌ها بریزید و آن‌ها را تا حد مشخصی که از قبل تعیین کرده‌اید پر کنید. هنگام نگاه کردن به خطوط شیشه مدرج، شیشه را تا سطح چشمانتان بالا بیاورید تا بطری را به‌طور دقیق پر کنید و غلظت شیر کودک در حد درست باشد.
۳- قوطی شیر خشک را باز کنید و با پیمانه مخصوص داخل آن مقداری شیر خشک بردارید. هر بار، پیمانه را با پشت چاقوی استریل صاف کنید. پیمانه نباید انباشته از پودر باشد و نیز نباید پودر را به داخل آن فشار دهید.
۴- پیمانه‌های شیر خشک را در بطری بریزید. فقط تعداد پیمانه توصیه شده روی قوطی را اضافه کنید و نه بیشتر. پودر به سرعت در آب داغ حل می‌شود.
۵- صفحه گرد و حلقه را روی بطری قرار دهید و محکم ببندید (در این مرحله سرشیشه را روی بطری نگذارید). شیشه را خوب تکان دهید تا شیر خشک مخلوط شود.
۶- صفحه گرد و حلقه را باز کنید. سرشیشه را به‌طور معکوس روی شیشه بگذارید اما نگذارید با شیر تماس پیدا کند (در صورت لزوم مقداری از شیر را خالی کنید). صفحه و حلقه را مجدداً ببندید.
۷- همه شیشه‌ها را پر کنید و درپوش آن‌ها را بگذارید. آن‌ها را داخل خود یخچال بگذارید (نه داخل درب یخچال) و حداکثر ۲۴ ساعت نگه‌داری کنید. اگر شیشه‌ها در داخل یخچال می‌افتند، آن‌ها را در سینی قرار دهید.

آماده کردن شیر خشک در پارچ درجه‌بندی شده
وسایل لازم:
– قوطی شیر خشک
– شیشه و سرشیشه
– چاقو
– کاغذ خشک کن
– پارچ درجه‌بندی شده
– قاشق
– قیف پلاستیکی
۱- وسایل را آب بکشید و روی کاغذ خشک‌کن بگذارید تا آبشان برود. فقط چاقو را خشک کنید.
۲- آب تازه و سرد لوله کشی را در کتری بجوشانید. پارچ را دقیقاً تا یکی از درجات آن پر کنید. با استفاده از پیمانه داخل قوطی شیر خشک ، مقداری پودر بردارید. هر بار پیمانه شیر خشک را با پشت چاقو صاف کنید. پیمانه را انباشته نکنید و نیز پودر را به داخل آن فشار ندهید.
۳- دقیقاً به تعدادی که روی قوطی شیر خشک برای مقدار آب مورد نظر توصیه شده است، با پیمانه پودر بردارید و در پارچ بریزید.
۴- شیر خشک را با قاشق استریل خوب هم بزنید تا همه پودر حل شود. آب داغ به مخلوط شدن پودر کمک می‌کند.
۵ – با استفاده از قیف استریل، شیر را از پارچ در شیشه‌ها بریزید. سرشیشه را به صورت معکوس روی شیشه قرار دهید و اگر با شیر تماس پیدا کرد، شیشه را قدری خالی کنید، صفحه گرد را روی شیشه بگذارید و حلقه را بپیچید تا محکم شود. تا وقتی که شیشه‌ها پر شوند، شیر تازه در پارچ آماده کنید و در شیشه‌ها بریزید، سپس همان طور که قبلاً گفته شد در یخچال بگذارید.

شیر مایع آماده
بعضی انواع شیر کودک به صورت مایع آماده در پاکت‌های ۲۵۰ میلی لیتری نیز موجود است. در این صورت نیازی به اضافه کردن آب نیست. مصرف این نوع شیر بسیار راحت اما پرهزینه است.
شیر مایع داخل این نوع پاکت‌ها به روش UHT حرارت داده شده است. پاکت‌های باز نشده را در یک محل خنک نگه‌داری کنید و تاریخ مصرف آن‌ها را رعایت کنید.
وقتی پاکت باز شد، شیر را می‌توان تا ۲۴ ساعت در یخچال، داخل بطری استریل در بسته یا داخل پاکت آن نگه‌داری کرد. اما اگر مطمئن نیستید که زمان گذاشتن پاکت در یخچال به یادتان می‌ماند، شاید بهتر باشد وقتی کودکتان شیر می‌خواهد همه شیر داخل پاکت را خالی کنید و هر قدر اضافه ماند دور بریزید.

استفاده از شیر مایع آماده
وسایل لازم:
– پاکت شیر مایع
– شیشه و سرشیشه
– برس شست‌وشو
– قیچی
۱- یک شیشه را از دستگاه استریل بردارید و با آب جوش آب بکشید. آن را روی کاغذ خشک‌کن بگذارید تا آبش برود. با یک برس تمیز، بالای پاکت را زیر آب جاری بشویید.
۲- گوشه فوقانی پاکت را ببرید. لبه‌های بریده شده پاکت را لمس نکنید، چون ممکن است شیر آلوده شود.
۳- کل پاکت را در شیشه خالی کنید.

استفاده از بطری با آستر یک بار مصرف
وسایل لازم:
– قوطی شیر خشک
– شیشه و سرشیشه
– آستر یک بار مصرف
– چاقو
– کاغذ خشک‌کن
– پارچ درجه‌بندی شده
– قاشق
– قیف پلاستیکی
۱- یک پارچ شیر خشک آماده کنید یا یک پاکت شیر مایع را بشویید و باز کنید سپس دست‌های‌تان را کاملاً بشویید. سر شیشه‌ها و حلقه‌ها را از دستگاه استریل بردارید و با آب جوش آب بکشید. بدون اینکه به نوک سر شیشه دست بزنید، سر شیشه را به‌طور معکوس روی حلقه قرار دهید. یک آستر یک بار مصرف از پیش استریل شده را از توپی آن جدا کنید.
۲- آستر را از سمت طول آن تا کنید و در «بطری» قرار دهید. (این نوع بطری در حقیقت بطری نیست، بلکه یک استوانه پلاستیکی است که آستری، سرشیشه و حلقه را نگه می‌دارد.)
۳- دقت کنید که آستر دور تا دور حلقه تا شود، در غیر این صورت شیر بیرون می‌ریزد.
۴- آستر را محکم سر جای خود نگه دارید تا وزن شیر آن را پایین نکشد. شیر را به اندازه‌ای که فکر می‌کنید کودکتان خواهد خورد با قیف داخل بطری بریزید.
۵- حلقه را همراه با سر شیشه محکم کنید. با این کار آستر، محکم در جای خود می‌ماند. لبه‌های آستر را بکنید و فوراً دور بیندازید تا کودکان سنین بالاتر به آن‌ها دست نیابند. در پوش را روی سر شیشه بگذارید و بطری‌ها را در یخچال بگذارید.

استفاده از بطری یک بار مصرف
وسایل لازم:
– بطری و سر شیشه یک بار مصرف
– قوطی شیر خشک
– آستر یک بار مصرف
– چاقو
– کاغذ خشک کن
– پارچ درجه‌بندی شده
– قاشق
– قیف پلاستیکی
۱- یک پارچ شیر خشک آماده کنید یا یک پاکت شیر مایع آماده را باز کنید. دست‌های‌تان را بشویید. بخش‌های یک بار مصرف بطری را غیر از سر شیشه از بسته‌بندی خارج کنید. استوانه پلاستیکی که به جای بطری به کار می‌رود قابل استفاده مجدد است و فقط باید شسته شود.
۲- کیسه را صاف کنید و آن را در داخل استوانه پلاستیکی قرار دهید. نگهدارنده کیسه را در جایش محکم کنید.
۳- شیر را داخل بطری بریزید. سر شیشه را از بسته‌بندی خارج کنید و بدون اینکه دست‌تان به نوک سر شیشه بخورد، آن را در جای خود بیندازید.
آب مناسب جهت تهیه شیر
همیشه از آب لوله کشی تازه و خنک برای تهیه شیر کودک استفاده کنید و فقط یک بار آن را بجوشانید.
برخی انواع آب را هرگز نباید به کار برید:
– آبی که مکرر جوشانده شده است، یا درکتری مانده است.
– آب از شیر آبی که تصفیه کننده خانگی به آن متصل شده است، زیرا سدیم (نمک) اضافی که این گونه دستگاه‌ها آزاد می‌کنند می‌تواند به کلیه‌های کودک آسیب برساند.
– آب از شیر آبی که صافی خانگی به آن متصل شده است، زیرا میکروب‌های مضر روی سطح این صافی‌ها جمع می‌شوند.
– آب معدنی، زیرا سدیم و دیگر مواد معدنی موجود در آن‌ها ممکن است مضر باشد.